Per 1 januari 2022 mogen organisaties geen rookruimtes meer faciliteren. Reden temeer om nu echt werk te maken van een rookvrije organisatie. De werkplek blijkt een geschikte omgeving om te stoppen met roken. De kans op succes lijkt groter als mensen hun poging in de werkcontext doen. In een groepstraining leren medewerkers hoe zij effectief kunnen stoppen en de bekende valkuilen kunnen vermijden. Daarna hebben ze elkaar. Samen met collega’s stoppen geeft belangrijke sociale steun en zorgt voor een stok achter de deur.
Waarom is stoppen met roken belangrijk?
Iedereen weet dat roken ongezond is en geld kost. Niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor organisaties. De kosten per rokende medewerker lopen voor een werkgever op tot gemiddeld € 5000,- per jaar. In dit bedrag zijn meegenomen het ziekteverzuim, verminderde productiviteit en de rookpauzes. Een roker heeft bijvoorbeeld 31% meer kans op verzuim dan een niet-roker. Mensen die stoppen met roken krijgen een betere gezondheid en verzuimen minder. Ook zijn ze productiever omdat ze fitter zijn en geen last meer hebben van concentratieverlies als gevolg van trek in een sigaret.
Samen stoppen en belonen werkt
Stoppen met roken met steun van je collega’s is succesvoller. Uit onderzoek blijkt dat een groepstraining één van de effectiefste manieren is om te stoppen, ook op langere termijn (langer dan een jaar). Gemiddeld lukt het tussen de 20 en 30% van de rokers om na een groepstraining te stoppen, tegen een kleine 10% van degenen die het alleen aanpakken. Ook lukt het beter als je daarvoor een beloning krijgt, blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht. UM voerde een onderzoek uit onder ruim 600 medewerkers binnen 61 organisaties. Deze groep werd verdeeld in een controlegroep en een interventiegroep. De interventiegroep kreeg een beloning in de vorm van cadeaubonnen. Na 12 maanden was 26% gestopt in de controlegroep en 41% in de interventiegroep. Een barrière om deze beloning te geven kan de reactie van niet-rokende medewerkers zijn. Toch kregen 7 van de 10 medewerkers positieve reacties van hun collega’s.
Betrek de omgeving
Met goede ondersteuning is de kans om succesvol te stoppen tot 6 keer groter. Als iemand probeert te stoppen maar de hele rookomgeving blijft hetzelfde, wordt het erg moeilijk. Daarom adviseert men ook te informeren naar de thuissituatie. Rookt een partner of zijn er rokende kinderen? Betrek hen dan bij de stoppen-met-rokentraining. De kosten verdienen zich snel genoeg terug.
Verschillende zienswijzen, zo valt er wat te kiezen
Er zijn verschillende aanbieders met eigen zienswijzen. Zo biedt bijvoorbeeld Allen Carr’s Easyway een groepstraining aan om medewerkers binnen 1 dag van het roken af te krijgen. De training benoemt niet hoe ongezond en duur roken is. Tijdens de training leren deelnemers hoe de tabaksverslaving werkt. Deelnemers gaan na wat roken hen biedt en waarom zij roken. Het wordt hen steeds duidelijker dat ze zichzelf eigenlijk voor de gek houden door te roken. Aan het eind van de training roken de deelnemers gezamenlijk hun laatste sigaret.
SineFuma biedt een langer durend traject: 7 bijeenkomsten van 1,5 uur. Hun methode is ontwikkeld bij National Health Service in Engeland. De trainingen zijn gebaseerd op de beginselen van de cognitieve gedragstherapie. Naast de trainingen zetten zij ook ondersteunende middelen in zoals nicotine vervangende middelen om de stress weg te nemen.
Als werkgever heeft u dus iets te kiezen; wat sluit aan bij uw medewerkers? Samen stoppen werkt!
Bron: Menzis webinar ‘Naar een rookvrije organisatie’ met medewerking van: Janien Rohring (Allen Carr’s Easyway), Marcel Clarijs (SineFuma), dr. Floor van den Brand (Universiteit Maastricht) en dr. Karine van ’t Land (Menzis).