Volg Vitaliteitsnetwerk Nederland

In 6 stappen van werkdruk naar werkplezier

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Maar liefst 36% van het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress, blijkt uit onderzoek van TNO. Een goede werksfeer, steun van collega’s, waardering en ontwikkelmogelijkheden blijken als belangrijke buffer te kunnen werken tegen werkstress. Medewerkers met werkplezier zijn zowel lichamelijk als mentaal gezonder. Ze slapen beter en verzuimen minder. Werkplezier is dé motor om werkstress op te vangen. Hoe verminder je stress op de werkvloer? En hoe zet je werkdruk om in werkplezier?

De 6 stappen 

  1. Productiever door pauze

Dat pauzeren belangrijk is voor het energieniveau en de productiviteit van uw medewerkers is bekend. Toch blijkt dat medewerkers vaak niet genoeg tijd hebben om te pauzeren tijdens hun werk. Pauze heeft echter direct effect op de productiviteit. Als u wilt voorkomen dat medewerkers overbelast raken, gezondheidsklachten krijgen of minder goed gaan presteren is het belangrijk om ze te stimuleren om momenten van inspanning af te wisselen met ontspanning. Zorg daarom voor voldoende pauzemomenten en de mogelijkheid tot het nemen van verlof.

  1. Voorkom lang en vaak overwerken

Een keer overwerken is geen probleem maar structureel overwerken is dat wel. Wie regelmatig overwerkt, loopt een verhoogd risico op een beroerte of hartziekten, blijkt uit onderzoek van de University College London. Mensen die regelmatig werkweken van 55 uur of meer maken, hebben 33% meer kans op een beroerte dan mensen die 40 uur of minder werken. Als werkgever kunt u voorkomen dat medewerkers te veel overwerken. Geef uw medewerkers een takenpakket dat binnen de reguliere uren kan worden uitgevoerd en stuur hier regelmatig op bij. Voorkom ook dat er een cultuur ontstaat waarbij overwerken de norm is. Geef zelf ook het goede voorbeeld en stuur geen e-mails in de avonden en weekenden.

  1. Zorg voor een optimale personeelsbezetting met een flexibele schil

Geven uw medewerkers aan dat zij tijdsdruk in het werk ervaren en vaak meer te moeten doen dan zij aankunnen? Door te werken met een flexibele schil kunt u pieken in het werkaanbod opvangen, waardoor de werkdruk bij de vaste bezetting afneemt.

  1. Pak regie en ondersteun bij het stellen van prioriteiten

Bij werkstress is het belangrijk om de oorzaken helder te maken en de juiste maatregelen te treffen. In een organisatie zijn er altijd duizenden dingen te doen. Het is dan een kwestie van prioriteiten stellen. Wat is echt belangrijk om uw organisatie of afdeling te laten groeien? Laat uw medewerkers zich op deze taken focussen. Zo bent u doelgerichter, is er minder werkdruk en bereikt u sneller resultaat. U kunt uw medewerkers ook helpen om hun eigen werk efficiënter te doen. Met een training timemanagement helpt u uw medewerkers doelen te stellen, beter te plannen en prioriteiten te bepalen.

  1. Geef sociale steun

Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat het ziekteverzuim het laagst is bij bedrijven waar er veel steun is van collega’s en leidinggevenden. Sociale steun is belangrijk in de preventie van werkstress. Het gaat dan om emotionele steun, waardering, gezelschap en informatieve steun. Sociale steun werkt goed als buffer bij werkstress.

  1. Stimuleer een gezonde leefstijl van medewerkers

Leefstijl heeft invloed op werkstress. Een goede leefstijl zorgt ervoor dat medewerkers minder gevoelig zijn voor werkstress en dat in een periode waarin er meer gevraagd wordt, medewerkers het makkelijker volhouden.

 

Auteur
Maaike Fischer is Sr. Adviseur bedrijfszorg bij Menzis.