Volg Vitaliteitsnetwerk Nederland

Een vitaliteitsbeleid opzetten? Doe eerst een meting.

Een fitte werknemer loont. Medewerkers die fluitend aan hun werkdag beginnen, zorgen namelijk voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Aandacht besteden aan vitaliteitsbeleid levert dus voordelen op. Zeker in deze bijzondere tijd waarin werkomstandigheden zijn veranderd en bedrijven voor uitdagingen staan.

Maar waar begin je?

79% van de medewerkers is productiever door te sporten, volgens Vitaliteitsnetwerk Nederland. De productiviteit stijgt na lichamelijke beweging namelijk met 23%. Ook worden medewerkers die genoeg bewegen minder vaak ziek, waardoor je als werkgever verzuimkosten bespaart. Het is dan ook gunstig om proactief aan de vitaliteit van werknemers te werken.

In 2020 werkte 45% van de werknemers deels of volledig thuis; in 2019 was dat nog maar 37%, zegt TNO. Het hybride werken brengt uitdagingen met zich mee. Thuiswerkende ouders met kinderen ervaren de nadelige effecten van het flexibele werken nog het meest. Maar ook bij werknemers zonder kinderen heeft het thuiswerken gevolgen voor de gezondheid. Ten opzichte van 2019 maken we bijvoorbeeld meer beeldscherm uren en bewegen we minder.

Verstoorde werk-privébalans

Dat werk en privé door corona meer in disbalans zijn geraakt, weet ook Jan Willem Landré. Landré is programmamanager bij Vitaal Bedrijf, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland dat zich richt op het midden- en kleinbedrijf. Het programma inspireert ondernemers om te investeren in de vitaliteit van hun medewerkers. En dat is nodig: ‘20% van alle thuiswerkers heeft behoefte aan een betere werk-privébalans. Bij kantoorwerkers is dat slechts 10%’, zegt Landré. ‘Ook hebben thuiswerkers meer behoefte aan beweging dan kantoorwerkers.’

Van preventie naar potentie

Door aan de slag te gaan met de gezondheid van werknemers benut je hun potentie beter. Een vitaliteitsprogramma loont, zegt Landré: ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Als medewerkers beter in hun vel zitten, zijn ze productiever, worden ze klantvriendelijker en ervaren ze meer plezier in hun werk.’

Meer investeren in vitaliteit moet volgens hem vanzelfsprekender worden. ‘Als bedrijf investeer je ook in een hoop kostbare productiemiddelen zoals machines en laptops, en die wil je allemaal onderhouden. Maar je hebt ook medewerkers in dienst die tien jaar werkzaam zijn en een gemiddeld loon verdienen. Daar geef je al bijna een miljoen euro aan uit. Veel bedrijven bieden hun medewerkers af en toe een opleiding of workshop aan, maar uitvoerig energie steken in de vitaliteit van werknemers? Dat gebeurt nog te weinig.’

Kijk in de spiegel

Hoe verhoogt u de vitaliteit van uw organisatie? Je kunt interventies inzetten op basis van een onderbuikgevoel, maar om maximaal effect te bereiken is het nodig om te weten hoe de organisatie ervoor staat. Een vitaliteitsscan kan daar antwoord op geven en biedt een waardevolle nulmeting van de gezondheid van uw bedrijf. De resultaten van vragenlijsten en metingen vormen hierbij een mooi startpunt voor een vitaliteitsbeleid.

Een dergelijke vitaliteitsscan wordt door meerdere providers aangeboden, zowel gratis als betaald. Vitaal Bedrijf is één van de aanbieders van zo’n kosteloze scan en richt zich op de thema’s beweging, roken, alcohol, voeding en mentale balans. Niet alleen meet de scan de vitaliteit van medewerkers en de mate van aandacht die eraan wordt besteed, ook wordt de behoefte van medewerkers onderzocht.

Die driedeling geeft een volledig beeld. ‘Werkgevers zoeken op onze website vooral naar interventies rondom mentale balans’, zegt Landré. Mogelijk wordt die aanname gedaan, omdat burn-out momenteel beroepsziekte nummer 1 is. ‘Maar uit onze scans blijkt juist dat werknemers vooral behoefte hebben aan meer beweging.’

Adviesgesprek

‘Een nulmeting is belangrijk, maar niet voldoende’, volgens Landré. Daarom inspireert Vitaal Bedrijf werkgevers ook met goede voorbeelden van andere bedrijven oftwel testimonials. Bijvoorbeeld van zorginstelling Connecting Hands: “De deur van de baas die altijd openstaat, een run die gelopen wordt met het team, altijd fruit en gezonde voeding op kantoor en goed op de hoogte blijven van elkaar.” Of van IT-dienstverlener KNNS, die met vitaliteit aan de slag gaan door middel van “een inloopvitaliteitscafé, mountainbike- en hardloopclinic en workshop over mentale gezondheid”.

Ook biedt Vitaal Bedrijf gratis adviesgesprekken aan waarbij de scan de basis vormt voor een vitaliteitsprogramma. Tijdens zo’n gesprek komen vragen voorbij als: Waar sta je nu als bedrijf en waar wil je naartoe? Wat doe je al? Wat werkt wel en wat niet? En hoe kun je het vitaliteitsprogramma behapbaar maken zodat het goed vol te houden is?

Idealiter gaat een bedrijf daarna aan de slag met interventies, zoals zorginstelling Connecting Hands. Denk aan voorlichting om te stoppen met roken, ontspanningsactiviteiten, bewegingsactiviteiten en een gezond voedingsaanbod in de bedrijfskantine. Maar het kan ook minder uitgebreid. Landré: ‘Mensen hoeven niet ineens intensief te sporten, maar kunnen ook zorgen dat ze elk uur even 5 tot 10 minuten bewegen. Ook kunnen ze hun thuiswerkplek ergonomischer inrichten.’

Bij Vitaal Bedrijf hebben we binnenkort een strategiesessie. Weet je wat we gaan doen? Met z’n allen wandelen.’

 

Deze blog is geschreven door ONVZ naar aanleiding van ons symposium ‘Succes met je Stress!’. Kijk HIER dat symposium terug. Jan Willem Landré is te beluisteren vanaf 00:33:54.