Bewegen en sporten is gezond. Maar waarom eigenlijk?
- Door voldoende beweging worden je spieren goed in het oppikken van brandstof uit je bloed, hierdoor heb je minder kans op diabetes type 2.
- Daarnaast zet je door voldoende beweging je hart en bloedvaten aan het werk, waardoor ze sterker worden en dat verlaagt je kans op hart- en vaatziekten.
- Door inspanning neemt de doorbloeding van je hersenen toe en verbetert de werking van hormonen en andere stoffen in je brein. De verbeterde werking van je brein heeft een gunstige invloed op je stemming en zelfs op je cognitieve (verstandelijke) functies. Bewegen lijkt de kans op cognitieve beperkingen, waaronder dementie en Alzheimer, te verminderen.
- Bewegen verhoogt je weerstand en helpt om stress kwijt te raken. Bij matig intensief sporten of bewegen komen stoffen vrij die stressverlagend werken.
- Sport je 4 tot 8 uur voor het slapen, dan slaap je sneller in en word je minder vaak wakker. Maar let op: korter dan 4 uur voor bedtijd intensief sporten heeft juist een negatief effect op je slaap.
- Beweging zorgt ervoor dat de zogenaamde gelukshormonen vrijkomen, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Voor veel mensen met een depressie heeft fysieke inspanning (wandelen of hardlopen in de buitenlucht, krachttraining of ontspanningsoefeningen) dan ook een positief effect.
- Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Wandelen, fietsen, tuinieren zijn daarbij prima vormen van beweging. Je hoeft daarvoor dus niet intensief te gaan sporten.
- Een belangrijke brandstof voor je spieren is vet. Daarom is voldoende bewegen belangrijk om overgewicht te voorkomen. Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op je gewicht.
Beweegrichtlijnen
De Nederlandse Gezondheidsraad geeft de volgende Beweegrichtlijnen:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig-intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- En: voorkom veel stilzitten.
Gedurende de dag actief
Het voorkomen van veel stilzitten kan lastig zijn, vooral als je een kantoorbaan hebt. We zijn in Nederland kampioen zitten. Langdurig zitten is bewezen ongezond, zelfs als je erbij sport.
Simpelweg minder zitten en door de dag heen actiever zijn, draagt bij aan een betere gezondheid. Elke vorm van matig intensief bewegen helpt!
Tips voor een actieve dag
Op het werk
Staand werken (met behulp van een zit-stabureau bijvoorbeeld) helpt kantoormedewerkers om fitter te worden. Als je staat, gebruik je je been en rompspieren. Daardoor verbrand je meer en dat voorkomt vetopslag. En de spieren krijgen een subtiele training. Stappentellers en sporthorloges kunnen je vaak een signaaltje geven als je te lang zit. Er zijn ook apps en computerprogramma’s die je er elk uur aan herinneren dat je even in beweging komt. Doe stretchoefeningen, neem de trap in plaats van de lift, doe een overleg of telefoontje wandelend bijvoorbeeld. En maak een lunchwandeling.
Thuis
Of je nu helpt met afwassen, gaat stofzuigen, de bedden opmaakt, het gras maait, de hond uitlaat of stoeit met de kinderen, een wandeling maakt, bij al die activiteiten kom je in beweging en profiteert je lichaam. Zet eens wat vaker je tv of tablet uit.
Onderweg
De reis van en naar het werk is het meest praktische moment om in actie te komen. Wandelen en fietsen zijn natuurlijk ideaal. Maar ook reizen met de tram, trein en metro blijkt actiever te zijn dan reizen met de auto: vaak moet je (trap)lopen naar haltes en stations. Je kunt je auto natuurlijk ook wat verder weg parkeren.
Dit artikel is geschreven door strategisch partner Menzis
Bron: SamenGezond