Volg Vitaliteitsnetwerk Nederland

Werkstress voorkomen? Herken de signalen!

Collega’s met stress zijn minder productief en lopen meer kans op uitval. En zoals bij alles geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen.

De hardwerkende Nederlander laat zich niet snel kennen; maar liefst 88 procent werkt gewoon door wanneer ze stress ervaren. Toch hebben de werkende Nederlanders wel last van de hoge werkdruk en gebrek aan tijd om deadlines te halen. Het gras aan de overkant lijkt overigens groener. Want waar maar zes procent echt ontevreden is over zijn huidige baan, staat maar liefst de helft van de Nederlanders open voor iets anders en is tien procent ook echt actief op zoek. Dit blijkt uit onderzoek van Menzis onder 1.000 werkende Nederlanders.

De cijfers zijn duidelijk; bijna de helft van de Nederlanders heeft continu last van een opgejaagd gevoel door stress op z’n werk. Maar liefst tweederde van de Nederlanders slaapt ook slechter door deze stress. Eén op de tien vrouwen ligt zelfs een paar keer per week wakker van werk. En één op de vijf Nederlanders heeft zich weleens ziekgemeld vanwege stress. Er wordt hulp gezocht: 30 procent is weleens met stressgerelateerde klachten naar de huisarts gegaan en 23 procent naar een psycholoog. Vooral de thuissituatie moet het ontgelden als er stress is; waar 45 procent onaardiger wordt op kantoor, is dit thuis bij 70 procent aan de orde.

Gezonde versus ongezonde stress
Volgens Steven Verbeek van Open en Eerlijk Coaching, heeft stress een negatieve klank. Maar het kan ook positief zijn. Hij legt het uit aan de hand van 3 cirkels waarin mensen zich kunnen bevinden. De kleine cirkel in het midden is de comfortzone, waarin je geen stress voelt maar ook weinig uitdaging. De cirkel daaromheen is de stretchzone, waarin er iets nieuws, moeilijks of uitdagends gebeurt en iemand zich wat minder comfortabel voelt. Daaromheen ligt de panic-zone, waarin je paniek voelt en als het ware bevriest, vlucht of de aanval ingaat. ‘Persoonlijke groei zit alleen in de stretchzone. Daar af en toe in zitten, zorgt voor gezonde stress. Maar als je je te lang in die middelste cirkel bevindt en steeds vaker in de panic-zone terechtkomt, loop je kans een burn-out te krijgen. Het lichaam maakt dan het stresshormoon cortisol aan om beter te kunnen presteren. Als het cortisolniveau lange tijd te hoog is, ga je piekeren, slecht slapen, krijg je hartkloppingen en heb je steeds minder energie. Uiteindelijk raak je uitgeput. Balans en een goede afwisseling zijn dus belangrijk.”

Jongeren verwachten meer hulp van werkgever
Dat jongeren (tot 30 jaar) meer stress ervaren is niet nieuw, zij verwachten echter meer dan gemiddeld dat anderen hen helpen om dit te verminderen. Zo wil maar liefst een derde (32% vs. 17% van de 40-plussers) dat zijn werkgever een coach beschikbaar stelt om stress-gerelateerde klachten te bespreken. Jongeren hebben ook meer dan gemiddeld last van hun werkomgeving. Ze ervaren meer druk van collega’s en werkgever en hebben daarnaast twee keer zo vaak als ouderen last van een moeizame relatie met collega’s (14% vs 7%).

Trend: wandelen
Wandelen tijdens de lunch staat met stip op één als goed voornemen van de werknemer om stress te verminderen. Gevolgd door muziek luisteren en sporten tijdens werktijd. De werkgever doet er goed aan om meer aandacht te besteden aan lichaam en geest van zijn medewerkers om hen te helpen stress te verminderen.

Daarnaast zou het ook goed zijn eens dieper te kijken dan dat. In meerdere of mindere mate beschikken wij namelijk allemaal over deze vijf belemmerende overtuigingen, die kans op stress groter maken:

1 ‘Ik ben niet goed genoeg’
Gebeurt vooral als iemand onzeker of perfectionistisch is, of last heeft van faalangst.

2 ‘Ik ben waardeloos’
Als een medewerker bijvoorbeeld een minder goede beoordeling heeft gehad of zich niet gewaardeerd voelt.

3 ‘Ik ben schuldig’
Voorbeeld: een medewerker voelt zich gedwongen om over te werken, om anderen niet teleur te stellen. Of denkt iets fout te hebben gedaan, waardoor het bedrijf of collega’s benadeeld worden.

4 ‘Ik ben onveilig’
Dat gevoel kan ontstaan bij gepest worden op het werk, een roddelcultuur of spreken voor een grote groep.

5 ‘Ik ben alleen’
Als een medewerker weinig sociale steun ervaart, het gevoel heeft niet om hulp te kunnen of mogen vragen en alles alleen moet doen.

 

 

Dit artikel is geschreven door strategisch partner Menzis en kwam voort uit Menzis whitepaper ‘voorkomen is beter dan genezen’.